HOS MIG \ KÖKET

Jag får ofta frågor som har med vårt kök i kolonistugan att göra, så nu har jag samlat ihop lite bilder och beskrivningar för att ge svar på många av era funderingar och förhoppningsvis samtidigt dela med mig av lite tips och idéer. 

image.jpg

Väggarna i stugan är målade i en neutralgrå kulör. Neutralgrått har en tendens att uppfattas som att den drar åt blått, precis den känslan som jag ville ha.

När vi valde färgen från färgprover så tog vi hänsyn till att när en färg målas upp på stora ytor som en vägg, så upplevs färgen både som ljusare och mer av kulörtonen framträder än mot färgprovet.

Hur man uppfattar en väggfärg beror också på miljön runtomkring, vad golvet har för färg, hur lister och tak är målade, dina möbler och ljusinsläppet som exempel. Därför är det alltid bra att måla upp dina prover på de tänka väggarna, och gärna i ett hörn för att bäst kunna se hur färgen ter sig. 

Nog om det. Köksskåpen är specialbeställda från ett lokalt snickeri med anpassat mått på lådorna så att köket blir platsbyggt. Topp och stänkskyddet är i carerramarmor. Och visst, ni som frågat om det, marmor är riktigt syrekänslig men vi gillar att låta sten som material få vara levande, vad gör lite matta fläckar och att någon kant naggas? Så vi pressar citronsaft som stänker och håller på, men ser till att såpa in ytorna emellanåt.

image.jpg

Hängande lampor med kedjor i borstad stål och hängande korgar från träbalkarna för en rustik fransklantlig känsla. En av korgmodellerna kan du hitta här hos Granit.  

Den stora ön, vår bucher's block, har vi byggt själva av en gammal furuvägg som vi tvingades riva under renoveringen. När kokboksförfattaren Lisa Lemke hälsade på i stugan, tog hon idén med sig hem, och hon har byggt något liknande själv. Kolla denna artikel, för att lära dig hur man kan gå tillväga.

Kyl, frys och ugn är infällda i väggen och sticker istället ut i ett litet förråd som vi byggt ut enligt tidstypisk stil på baksidan.

image.jpg

Vi har byggt en "arrange", vilket är öppna hyllor till porslin , bestick och glas som man snabbt vill kunna duka fram. Ni vet sådana som ofta finns på restaurangerna. 

image.jpg

Keramiken är min egna, och den blandas med lite tapasfat, loppisfyndade kopparkastruller, ärvda mortlar i marmor och olika skärbrädor och kaveln du ser på bilden är från Artilleriet och vackra kökshandukar i linne från Norrgavel.

 

Buketterna plockar jag in från trädgården

Buketterna plockar jag in från trädgården

image.jpg

Till sist. Det stora köksbordet har vi också byggt själva av gamla furuplank. Bordsskivan ligger löst på benkonstruktionen vilket gör det superlätt att bära ut bordet i trädgården under somriga dagar.

Det var nog det mesta men tycker du att jag har missat något? Fråga på i så fall här så får du svar!