AMSTERDAM / CITYGUIDE / MINA BÄSTA TIPS

IMG_6750.JPG
FullSizeRender.jpg

Nu är det några veckor sedan roadtripen och det sista stoppet på vår resa blev Amsterdam, staden som för mig känns som ett stökigare men minst lika charmigt Köpenhamn.

FullSizeRender.jpg

De smala townhousen här är väldigt fina, det klättrar växter på fasaderna och stockrosorna kryper upp från sprickorna i asfalten. De här aprikosfärgade stockrosorna är ljuvliga, jag skulle vilja ha sådana på kolonin. Jag och V älskar att titta på hus så vi smygkikar in i fönstren som vi passerar. Låtsas att vi bor här i stan och pekar ut den lägenhet som vi vill flytta till.

IMG_6760.JPG

Vi hyr cyklar och trampar över broar, utmed kanalerna och mellan de smala husen. Mitt bästa tips faktiskt, är att uppleva staden från cykelsadeln. Vi tar oss till en av Amsterdams härliga marknader. Min favorit Albert Cuyptmarkt ska du inte missa, den ligger i det skönt avslappnade området De Pijp. Jag hade kunnat gå här hur länge som helst. Vackra blomsterstånd (med galet billiga blombuketter), antikmöbler, ostförsäljning och nygräddade frasiga våfflor finns här.

FullSizeRender.jpg

Efter ett besök i De Wallen och lunch i Chinatown har man fått en lagom dos av turisttäta centrum och då är det mysigt att bara hänga i en av alla vackra parker en stund. Vi köpte upp goda ostar, chark och kall öl och picknickade i Westerpark. Missa inte de sköna uteserveringarna i de gamla Westergasfabriekerna när du ändå är i området.

Shopping då?! Den härligaste shoppingen hittade vi i området kring "the ninth street". Supermysiga och coola småbutiker, pannkakscaféer och ölställen i härlig mix. Missa inte ostbutiken De Kaamer, avantgarde inredningsbutiken Droog, fashionbutiken We are Labels och den lyxiga champagnebutiken l´Atelier du Champagne! Och när fötterna brände köpte vi en nygräddad våffla och lät benen dingla över kanten vid en av de vackra broarna.

FullSizeRender.jpg

Hur är det med restauranger? Jo alltså, vi kom till Amsterdam efter att ha spenderat några dagarna i Frankrike där vi njöt av lyxiga middagar, så både jag och V längtade efter att sätta tänderna i enkel men riktigt god street food. Här kommer mina tips!

Kedjan Butchers goda högrevsburgare blev en favorit, (glöm inte att beställa en Milkshake och hugg den enda lilla bänken att sitta på utanför så att du kan njuta av marknadsskådespelet som pågår utanför.)

Caféet Winkel 43 är känd för sin smarriga äppelpaj.  Foodhallen är ett måste att besöka och i China Town åt vi riktigt god Vietnamesisk och Thailändsk mat. Att sitta och titta på folk med en skål ramen i knäet på bänken är härligt som tusan!

Ett måste-tips om du äter kött och gillar kyckling! är restaurangen Van't Spit i De Pijp . En kvarterskrog med skön vibe, och här grillas kycklingar över öppen eld och du får en känsla av att ha hittat till ett av Amsterdambornas egna hemliga ställen.

IMG_6751.JPG

Hotell! Alltså vill du lyxa ordentligt så säger jag bara Pulitzer Amsterdam. Eller hotell W.  De har ganska tokiga priser så om du inte vill lägga hela semesterkassan på boendet så kan jag också rekommendera Citizen M. Ett medvetet designhotell som ligger en bit ifrån centrum, men hotellcyklarna får du låna och du trampar till centrumkärnan på mindre än en kvart. 

FullSizeRender.jpg

Och så helgens favorit-outfit! Det var min somriga Stine Goya-klänning med långa vida ärmar.

IMG_6747.JPG

Älskar det mattsvarta sidentyget och det bohemiska printet med de söta maskrosorna på.

IMG_6718.JPG

Klänningen var en kamelont och funkade lika bra på cykel-eskapaderna under dagarna som till kvällens drink i en liten bar. Mina La Petite Lunette Rouge satt som vanligt på näsan.

IMG_6742.JPG

Jag avslutade med att suga i mig de gyllende solrosorna en sista gång, och sedan var det dags att köra hemåt mot Göteborg igen. 

Här har du alltså mina bästa tips till dig när du åker till Amsterdam. Puss och kram!